вторник, 20 июля 2010 г.

HOBBY - или - "чем бы дитя ни тешилось"...Куклы...

ДИМИТЪР     МАНЧЕВ

 Актьорът събира фигурките заради сватбата си в Ахтопол.

Двете кукли, които слагат начало на колекцията.




„Дълго време бях заврян зет – като влезох в дома на жена ми, видях първите две морячета – тази с топираната коса, мода от 70-те години, и излегналия в шезлонг. Трябваше да уеднаквим хобито си и полека-лека витрината се изпълни с морячета”. Но за моряшката колекция повече заслуги има жена му Мария. Тя работи повече от четири десятилетия като музикален редактор в националното радио, отразява летния фестивал във Варна и носи у дома фигурки с черна превръзка на едното око, с различни бради, страшен или благ поглед, приседнали на остров или излегнали се в шезлонг. Сега всичките са наредени върху бюфета, цял морски батальон от времето, когато сума художници си изкарват хляба със сувенири.
Но големия актьор има своя версия за колекция. Според него моряците стават любимо хоби на семейството заради морската им сватба през 1965 г. Събитието е историческо, защото почти целият Сатиричен театър се изсипва в Ахтопол...

„Любовта към морето остана в семейството – всяко лято почиваме в Созопол. Морякосбирката ни е доказателство за това”.




 

Мужду фигурките има, разбира се, фаворити. Много живописен е един тип, обрасъл с обилна брада,седнал върху сал и вперил безнадежден поглед през бинокъл към хоризонта. Корабокрушенец, откъдето и да го погледнеш. Манчев харесва повече един ококорен симпатяга с кърпа на главата и пуловерче в моряшки щампи.








 


Мария, вярна на прастарата женска симпатия към мъже в униформа, предпочита четиримата английски капитани и моряци. Веднага си личат, че са чужденци. Изпружени и безстрастни, абсолютно стриктно закопчали си униформата, с чуждоземски бакенбарди и шапки, те стоят някак си лъскаво и презрително към останалата родна тълпа.

Част от колекцията стои в Созопол – „Виж този с лодката, много е горд! Не е Дончо Папазов, но е също така опитен. Не съм и аз, защото знам да плувам, но само където има дъно. Свърши ли дъното, до там съм и аз!”

Двете кукли, които слагат начало на колекцията.

Димитър Стайков - „24 часа”

Комментариев нет:

Отправить комментарий